Вечір спогад «Від катастрофи до сьогодення»

 

26 квітня бібліотека приєдналась до всеукраїнських пам’ятних заходів до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС. Цій події була приурочена година-спогад «Від катастрофи до сьогодення», яка пройшла в читальній залі.

Згадували страшну трагедію, яку спричинила техногенна катастрофа на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року, вшанували мужній подвиг людей, котрі ціною власного життя у двобої з моторошним невидимим ворогом захищали своїх співвітчизників від смертельної радіації.

Ведуча заходу Тетяна Швай наголосила, що аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою в історії ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками та впливом на довкілля.

 

35 років тому звершилось пророцтво від Йована Богослова: «...велика зоря спала з неба, палаючи, як смолоскип...», засліпивши своїм злим світлом, обпікши своїм пекельним полум’ям, потруївши своїм підступним промінням усе живе навкруги. Саме у ніч з 25-го на 26-е квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилини над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало велетенське полум’я. Паровий вибух зірвав дах реактора, відкривши повітрю його активну зону. Двоє працівників загинули одразу, а вітер роздмухав пожежу, що палала десять днів. Хмари радіоактивного диму й пилу рознесло по всій Європі.

Під час вечора демонструвалися світлини, уривки кадрів, відео з життя та тих подій, евакуації жителів, які лишили глибокий шрам на серці прип’ятчан, чорнобильців: «16 маловідомих фактів про Чорнобиль», «Прип’ять – як жило місто до вибуху», «Чорнобиль – моя зміна», «Чорнобильські бабусі».

З виданнями, публікаціями з фондів бібліотеки про Чорнобильську трагедію присутні познайомились на книжковій виставці «В долонях Всесвіту – Земля».

 

Ця трагедія висвітлила добро і зло, розум і дурість, щирість і фарисейство, співчутливість і злорадство, правду і брехню кожного, хто там працював і хто там жив, хто був поряд з бідою в ту трагічну годину, хто віддав свою молодість, життя і здоров’я заради врятування людей і рідної землі.

35-й рік поспіль ми згадуємо страшну трагедію, адже цей день так боляче закарбувався у нашій пам’яті. Присутні ділились спогадами як Чорнобильська катастрофа відобразилась в кожній родині.

Про те, як Чорнобиль зазирнув у кожну долю детальніше можна познайомитись за посиланням на сайті бібліотеки: http://voub-chytannya.blogspot.com/2021/04/blog-post_25.html

 

Додаткова інформація