Проєкт «ЕКО-ФАБРИКА: Ощадливе споживання в дії» запрацював у бібліотеці

 

25 березня відбулася урочиста презентація проєкту «ЕКО-ФАБРИКА: Ощадливе споживання в дії» з участю представників влади, науковців, громадських активістів та читачів бібліотеки.

Директорка бібліотеки Алла Єфремова проінформувала, що проєкт став переможцем Конкурсу соціальних ідей у Волинській області, який реалізовується NGO Youth Platform / ГО «Молодіжна Платформа» разом із British Council Ukraine та Європейським Союзом, представлений Європейською Комісією, в рамках проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості» (SC3).

Бюджет проєкту 42 875 грн., період реалізації – з лютого по червень 2021 року.

Бібліотека вже отримала кравецьке приладдя і меблі. В межах проєкту планується: безкоштовно проводити воркшопи та еко-майстерки з виготовлення екологічних сумок, розпису багаторазових торбинок, кухонних аксесуарів, сувенірів та іграшок для домашніх улюбленців; щосереди для відвідувачів бібліотеки безкоштовно працюватиме еко-майстерня з вільним доступом до швейної машинки. І при цьому активно використовуватиметься література з дизайну, шиття та інформаційні можливості бібліотеки.

Керівниця установи сказала: «Завдяки реалізації проєкту учасники не тільки дізнаються про відповідальне споживання, а й навчаться творчо перетворювати відходи в предмети мистецтва, побутові вироби, аксесуари, одяг.

Екологічне виховання слід починати не в космічних масштабах, а прямо тут: біля свого будинку, на своїй вулиці, в своєму навчальному закладі, у своїй бібліотеці. Тільки усвідомлюючи особисті можливості, навчаючись вирішувати найближчі екологічні проблеми, людина зуміє замислитись про долю Всесвіту в цілому».

У виступах заступниці начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Вікторії Тимощук та начальниці відділу екології Луцької міської ради Оксани Лисак окреслили перспективи стратегічного напрямку екологічно безпечної утилізації відходів на регіональному рівні, зокрема в місті Луцьку та Волинській області.

Директор Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна» Сергій Савич підкреслив важливість вирішення екологічних проблем, та формування у молоді відповідального ставлення до навколишнього середовища. Підкреслив, що завдяки зусиллям небайдужих людей, зокрема бібліотекарів, народжуються чудові ідеї, над вирішенням яких варто спільно працювати.

Питання, що потребують негайного вирішення, необхідність сортувати відходи, – це ті основні аспекти, на яких наголошували керівниця ГО Zero waste Lutsk («Нуль відходів Луцьк») Катерина Демидюк та екоактивістка Оксана Гаврилюк.

Партнери проєкту: Департамент соціальної політики Луцької міської ради, Відділ екології Луцької міської ради, Компанія «Дмитрук», Луцький інституту розвитку людини Університету «Україна», Луцький територіальний центр соціального обслуговування.

Координуватиме проєкт завідувачка відділом та керівниця бібліотечної творчої майстерні «На-вчись!» Оксана Коба. В бібліотеці сформована ціла команда креативних відповідальних працівників з його реалізації.

Впевнені, що проєкт матиме позитивний вплив на громаду загалом, поглибить розвиток соціальної взаємодії, зменшить кількість відходів в побуті, покращить якість довкілля.

Додаткова інформація