Музична година «О, дивна квітка України, що виросла на чужині...» відбулася у бібліотеці

 

08 квітня в читальному залі бібліотеки, в рамках засідання мистецької вітальні, відбулась музична година «О, дивна квітка України, що виросла на чужині…», приурочена видатній співачці Квітці Цісик. На заході були присутні вчителі музичного мистецтва шкіл області – слухачі курсів при Волинському інституті післядипломної освіти.

Чарівною квіткою України, «легендою за океаном» називають представницю української діаспори Квітку Цісик, незабутній голос якої пронизує до глибини душі.

Квітка Володимирівна Цісик народилася 4 квітня 1953 р. у Квінсі (Нью-Йорк, США) у сім’ї післявоєнних емігрантів із Західної України Іванни та Володимира Цісиків.

Ведучі заходу розкрили важливі сторінки життя відомої українки під псевдонімом Кейсі. Її запрошували до роботи над своїми альбомами поп- та рок-зірки, адже весь американський шоу-бізнес захоплювався неповторною манерою виконання. З нею працювали Майкл Джексон, Вітні Г’юстон, Майкл Болтон, Боб Джеймс, Лінда Ронстад та інші.

Квітка виконувала заголовні пісні у фільмах, виступала на американському телебаченні; співала в Гентській опері (Бельгія). Вона стала однією з виконавиць рекламних мотивів для радіо та телебачення, її голос звучав у рекламних роликах таких брендів як: Coca-Cola, American Airlines, Mr. Pibbs тощо. Жінка була найпопулярнішою виконавицею більшості рекламних джинглів у США, що зробило її відомою і багатою.

У одному своєму інтерв’ю співачка розповідає, що з 1982 року була єдиним і незмінним голосом компанії Ford Motors, і в подарунок отримувала кожну нову модель машини, яку випускала фірма. Її голос слухали на всіх континентах, куди поставляла продукцію фірма.

Співачку не чули тільки в наc… Проте для нас вона дорога іншим – двома невеликого формату дисками українських пісень, на їх запис співачка витратила величезну суму грошей. Не знала, чи колись її пісні прорвуться через залізну завісу і її почують на батьківщині – землі її предків.

У 1980 році вона записала перший альбом «Songs of Ukraine» («Пісні з України»), а у 1989 році другий альбом, який отримав назву «Two Colors» («Два кольори»). Завдяки цим платівкам слухачі мали змогу торкнутись душі співачки, бо промовиста посвята зачепила кожного: «Присвячую поривам нескореного українського духу і його безнастанним змаганням по обох боках океану», а далі – продовження звернення до українства: «Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу».

Її пісні ніколи не підсилювались за допомогою могутньої техніки, не супроводжувалися оркестрами, не демонструвалися під фонограму. Вони лилися з душі, котра через океани тягнулася до історичної батьківщини.

У її виконанні звучали вже згадувані «Два кольори», а також «Я піду в далекі гори», «Де ти тепер», «Стоїть гора високая» тощо

Присутні мали змогу подивитись документальний фільм про життя і творчість Квітки Цісик, послухати записи пісень з її неперевершеним голосом, а також наприкінці заходу всі разом заспівали одну з улюблених пісень «Черемшина».

Додаткова інформація