Семінар словесників «Новий погляд на сучасний урок літератури» в бібліотеці

 

04 грудня на базі бібліотеки відбувся міський семінар вчителів української літератури «Новий погляд на сучасний урок літератури». Його девізом можна вважати слова Конфуція «Не навчайте дітей так, як навчали вас: вони народилися в інші часи».

У вступному слові завідувачка ММК управління освіти Луцької міської ради Світлана Куляк підкреслила, що якісна літературна освіта та читацька компетентність учнів суттєво залежать від уміння вчителя використати золоті зерна кращого досвіду викладання, скоординувати зусилля із бібліотеками та реалізувати власні творчі можливості.

У виступі вчителька української мови та літератури Луцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 1 Мирослава Мельничук підкреслила: «Метою сучасного уроку стає вже не нагромадження знань, а пошукова діяльність, спрямована на формування умінь та навичок щодо орієнтації в інформаційному просторі. Нового звучання набуває не стільки констатація проблеми, скільки доцільність та шляхи її розв’язання. А отже, нового акценту заслуговує співпраця на уроці вчителя й учня, що будують свою навчально-пізнавальну роботу навколо художнього твору, інформації про нього, його автора тощо». Її колеги поділилися власними інтерактивними здобутками: Лідія Мирончук – досвідом використання на уроках технології хмар слів, Катерина Шилак – панбуків, Олена Гушинець – креалізованих текстів, а Мар’яна Згоранець – буклетів та буктрейлерів. Особливо сподобався відеофільм «Перенесення у часі», який учні знімали на вулицях Луцька та у стінах нашої бібліотеки.

Присутніх зацікавили розповіді завідувачки інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки для юнацтва про використання інформаційно-комунікаційних технологій, електронних бібліографічних баз даних книгозбірні на допомогу вчителю української літератури та завідувачки відділу читальних залів Тетяни Швай про сучасні форми промоції творчості українських письменників.

Про те, що квест – інноваційна форма популяризації літератури та активного інтелектуального дозвілля, учителі не тільки дізналися із виступу та презентації головної бібліотекарки науково-методичного відділу Мирослави Будчик, а й переконалися на практиці. Вони успішно подолали усі етапи квесту «Лесиними стежками» та усвідомили настільки захоплює дух інтелектуального пошуку та суперництва.

Директорка Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Алла Єфремова привітала вчителів-словесників із успішним завершенням змагання та запропонувала долучитися до реалізації багатьох проєктів, зокрема, каністерапії та міжнародного партнерства і співпраці в розвитку читацьких навичок та літературних уподобань учнівської молоді. Отож, чекаємо нових пропозицій про співпрацю, бо турбота про розвиток літературної освіти – справа спільна.

Додаткова інформація