Відеоперегляд «Бій під Крутами. Відомі й невідомі сторінки»

 

29 січня у відділі читальних залів бібліотеки відбулися відеоперегляди «Бій під Крутами. Відомі й невідомі сторінки».

Разом зі старшокласниками Баївської загальноосвітньої школи Луцького району та вихованцями Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні вшанували подвиг юних Героїв Крут. 102 роки тому вони зробили неможливе – на чотири доби зупинили більшовицьку армію, яка сунула на Київ, щоб задушити молоду Українську державу.

Кадри документальної хроніки допомогли юнацтву відчути епоху, осмислити перебіг тих подій, коли вранці 29 січня 1918 розпочався наступ на українські позиції військ більшовицької Росії. Спочатку було відбито кілька атак, бойові втрати складали до 300 убитих, поранених, полонених. В тих реаліях командир Аверкій Гончаренко віддав наказ відійти до ешелону, який чекав за 2 кілометри. Відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення, відчайдушно атакувала, але сили були нерівні. Одна чота (взвод) студентів у сутінках втратила орієнтир і вийшла на станцію Крути, уже зайняту червоноармійцями. 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було лише 16 років.

Десятиріччями історія бою замовчувалася, обростала міфами і вигадками. Тільки після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави.

Додаткова інформація