День Соборності на відстані часу

 

22 січня у Волинській обласній книгозбірні відбувся мультимедійний урок, присвячений 101-ій річниці проголошення Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Ця дата – частинка великої історії, самоствердження, а також важливий етап нашого шляху до свободи і незалежності.

Ідея соборності генетично закладена в українцях з давніх-давен. Від часів феодального дроблення Київської Русі вона стала однією з запорук збереження нашої державності та національного самоусвідомлення. У найважчі часи національної історії наші предки озброювалися нею для боротьби з ворогами. Сама ж ідея соборності немислима без ідеї державності, без національного поступу.

Ще кілька років тому свято Соборності виглядало даниною певним сторінкам історії, важливим, але давно минулим. Цілісність країни здавалася безсумнівною, кордони непорушними, можливість окупації – неможливою.

Як же все перевернулося останнім часом! Цінність соборності ми почали розуміти тільки зараз. І кожна подія, кожен факт тих далеких часів оцінюються по-новому.

 

Запрошені на перегляд учні Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Героїв Небесної Сотні поринули у події тих далеких днів за допомогою розповіді, кадрів документальної хроніки, світлин, документів, коментарів та музичного супроводу.

День Соборності України – важливе державне свято, і вважається важливою подією в історії нашої країни. Більш як століття після ліквідації Гетьманщини територія України була поділена між двома імперіями – частина належала Російській, а частина – Австро-Угорській. України, як такої, просто не існувало на політичній мапі світу. Величезні історичні зміни на початку ХХ століття на Європейському континенті, зокрема події Першої світової війни, мали своїм наслідком і руйнування, здавалося б, непереможних імперій. Так, внаслідок розвалу Австро-Угорщини на західноукраїнських землях постала нова держава – Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР), а на східноукраїнських, після краху Російської імперії, – Українська Народна Республіка (УНР).

 На 22 січня припадає одразу дві визначальні дати історії України. Так, вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже через рік (22 січня 1919 року) на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в одну державу. Це дві чи не найбільш вагомі події Української революції 1917-1921 років.

Для сучасної молоді вкрай важливо і необхідно знати, що сьогодні, як ніколи, актуальною є потреба ще раз оглянути той тернистий шлях утвердження нашої державності, з твердим переконанням того, що «хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього».

Під час заходу було також проведено підсумковий тест, а виставка-екскурс «Єдність і згода, право й свобода – доля найкраща народа!» познайомила присутніх з літературою про ті буремні часи, допомогла осмислити події того часу.

 

Додаткова інформація