У Волинській обласній бібліотеці для юнацтва відбулась презентація проєкту домедичної допомоги

 

«Вміти. Знати. Допомагати» – під таким гаслом 03 жовтня у Волинській обласній бібліотеці для юнацтва відбулась презентація нового проєкту домедичної допомоги «Врятуй життя!».

«Сьогодні стартували із новим проєктом спільно із Волинським обласним центром екстренної медичної допомоги та медицини катастроф. Маємо на меті охопити якомога більше молодих людей та навчити їх рятувати та стабілізувати життя потерпілих до приїзду бригади швидкої невідкладної допомоги», – поділилась провідний бібліограф, координатор проекту Діана Майко.

Учасниками заходу були студентки Луцького базового медичного коледжу та працівники книгозбірні. На спеціальному тренажері практично навчалися робити штучну вентиляцію легень та непрямий масаж серця, коли в умовного потерпілого виявили зупинку дихання. Обговорювали алгоритм дій і що варто та як діяти під час нестандартних ситуацій.

«Перша допомога пов’язана з великою кількістю міфів, які ще й можуть нашкодити постраждалим, й тим, хто намагається врятувати. Особиста безпека – понад усе. Ніхто не може надавати першу медичну допомогу, окрім медиків. Та допомога, яку надають, приміром, очевидці на місці аварії, називається домедичною. Це важливо знати для розуміння обсягу прав та обов’язків», – розповіла старший фельдшер навчально-тренувального відділу центру Ірина Камінська.

Фахівчиня вважає, що ази першої домедичної варто знати всім, адже саме до приїзду медиків часто спливає дорогоцінний час, коли можна врятувати життя чи не допустити погіршення стану.

Присутні ознайомились з медичною літературою, яка є у фонді бібліотеки.

Додаткова інформація