Вечір поетичного настрою «Одна вона у нас така – уся співуча і дзвінка» пройшов у бібліотеці

23 лютого у читальній залі бібліотеки відбувся інтерактивний літературно-музичний вечір поетичного настрою «Одна вона у нас така – уся співуча і дзвінка», організований спільно з користувачами бібліотеки – учнями першого курсу Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Волинській області.

Щорічно бібліотека долучається до відзначення Міжнародного дня рідної мови, який святкують в Україні щороку 21 лютого. Вечір поетичного настрою про наше українське слово, мову, традиції  поглибив знання вчорашніх випускників шкіл, присутніх на заході, адже розмова йшла, власне, про непростий шлях, який довелось пройти рідній мові, про перешкоди, що чекали на неї, про фактичне знищення української мови і друге її народження…

І сьогодні українська мова належить до найпоширеніших і вважається однією з наймилозвучніших мов у світі, нею розмовляють майже 45 мільйонів людей в світі.

Захід був наповнений різноманітними відеоматеріалами,  інсценізаціями. Цікавим стало тестування на знання української мови. Переконані, що не кожен з нас в повній мірі володіє українським словом, правильно розмовляє, вживаючи сленги, користується суржиком. І кожному є над чим працювати, щоб довершено, грамотно володіти українським словом. Звучала зворушлива поезія українських митців про рідне слово.

Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості. Українці мають свою могутню класичну літературу, визнаних світом геніїв: Т. Шевченка, І. Франка, Л. Українку… тож бережім і примножуймо та пізнаваймо рідне слово.

PS. Оскільки з 6-ти тис. розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності людини. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.

 

Додаткова інформація