Засідання мистецької вітальні «Геній музики – Петро Ілліч Чайковський» у бібліотеці

 

17 листопада у книгозбірні відбулося засідання мистецької вітальні зі слухачами курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти «Геній музики – Петро Ілліч Чайковський».

Написав композитор всього вісімдесят творів, серед яких десять опер та сім симфоній, знамениті балети «Лебедине озеро», «Лускунчик», «Спляча красуня», більше ста романсів.

Композитор, диригент Петро Чайковський, хоч і вважається російським класиком, життям та творчістю невідривно пов’язаний з Україною. Першим, хто заговорив про його українське походження, був рідний брат композитора – Модест Ілліч Чайковський, який у 1900-му році оприлюднив спогади родини, зокрема про те, що у нього був прадід – Федір Опанасович Чайковський родом з Полтавщини.

Протягом майже трьох десятиліть Петро Ілліч щороку по кілька місяців мешкав у мальовничих українських містечках, де гостював у своїх родичів та друзів. Музикознавці виділяють 16 місць Чайковського в Україні – де він бував, і він сам говорив, що немає більш святих місць, де б він відчував мир і спокій, які б називав «землею обітованою» та де міг творити. Він дуже любив ходити на ярмарки та весілля, спостерігати, слухати лірників, і всі ці – українські інтонації і мелодії – відобразилося в його творчості. Останній раз він там був за декілька місяців до своєї кончини, у 1893 році.

В Україні Петро Ілліч написав близько 40 творів, які стали світовими шедеврами. Відчуття краси місцевої природи, милозвучність пісень, барвистість українського традиційного одягу отримували глибоке відлуння в душі композитора, перетворюючись на музичні сторінки «Лебединого озера», «Дитячого альбому», «Мазепи» та інших шедеврів.

Вчителі музики дізналися багато про становлення композитора, цікавих фактів з його біографії, демонструвалися уривки телепередач, відео фрагменти всесвітньовідомих творів, таких як: «Танець Феї Драже», «Вальс квітів», «Лебедине озеро».

Творчість Петра Чайковського зрозуміла світові завдяки тому, що він завжди говорив простою музичною мовою, навіть тоді, коли передавав найскладніші й найглибші думки та почуття. Через його музику світ і сьогодні відчуває неповторну духовну енергію геніального митця.

Додаткова інформація