Історико-мистецька година «Відомі жінки Волині минулого і сучасності» відбулась у бібліотеці

 

20 жовтня у читальній залі бібліотеки для студенток Луцького педагогічного коледжу проведено історико-мистецьку годину з коментованою відео презентацією «Відомі жінки Волині минулого і сучасності».

Із розповіді провідної бібліотекарки Ірени Горлінської вони дізнались більше про відомих жінок, які увійшли в історію завдяки своїй громадській діяльності, інтелекту, інколи своїй вроді, ексцентричній поведінці чи дивній долі. Всі ці жінки різні за національністю – українки, польки, росіянки, єврейки – відомі волинянки, тією чи іншою мірою, стали знаковими постатями краю.

Це – Галшка Гулевичівна, фундаторка і засновниця Луцького Хресто-Воздвиженського братства; Галшка Острозька, одна з найбажаніших жінок середньовічної Речі Посполитої і просто жінка з непростою долею; Анастасія Заславська, волинська княгиня, меценатка видання Пересопницького Євангелія; Єва Фелінська, польська письменниця, яка за участь в польському повстанні проти російського царату 1831 року була вислана до Сибіру, однак не втратила віри в себе, і в своїх творах яскраво описала нашу Волинь; Габріеля Запольська, жінка вибухової енергетики та темпераменту. Звичайно, ніяк не можна було не згадати Лесю Українку та Олену Пчілку, цих подвижниць українського слова та думки. А також йшлося про представниць прекрасної статі, вродливих волинянок – Катерину Десницьку та Зою Нелідову, яких примхлива доля та, певною мірою, власне честолюбство, винесли на високий щабель, піднесли над суспільством і так само опустили вниз. Шлюб Катерини Десницької з принцем Сіаму виявився нетривким, а Зоя Нелідова лише одну ніч тішилася короною «Міс Польща-1937», бо вранці після отримання такої бажаної нагороди її знайшли мертвою. Згадувалися Наталія Ужвій – українська актриса, «поетеса української сцени», Олена Казимирчак-Полонська – всесвітньовідома жінка-астроном, а також наші сучасниці – Катерина Ващук, яка була відома своєю кипучою енергією в стінах Верховної Ради України, Лариса Івшина – головний редактор всеукраїнської газети «День».

І, насамкінець, учасники відкрили Оксану Забужко – знакову постать на письменницькому небосхилі. Прозвучали пісні у виконанні сестер Лесі та Галини Тельнюк на слова Оксани Забужко.

Для студенток Луцького педагогічного коледжу завідувачка відділу краєзнавства Віра Кумановська провела екскурсію книгозбірнею та запросила стати активними читачками.

Додаткова інформація