Вечір пам’яті «Ви перемогли – ми пам’ятаємо» у бібліотеці

 

28 жовтня бібліотека долучилася до відзначення 75-ої річниці визволення України від нацистських загарбників. В цей день війська нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни були остаточно вигнані за межі сучасної території України.

Вечір пам’яті «Ви перемогли – ми пам’ятаємо», відбувся у читальній залі нашої книгозбірні за участю студентів Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна». Кажуть, що історична віддаленість допомагає усвідомити масштабність минулих трагедій, провести паралелі з сучасністю, зрозуміти, що насправді тоді відбувалось. Разом з молоддю ми перегорнули сторінки героїчної історії, згадали ключові битви на території України під час визвольної операції.

 

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло близько трьох мільйонів воїнів, понад два мільйони українців було вивезено для примусової праці до Німеччини під час окупації. Цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

В ході другої світової війни бойовими нагородами було відзначено близько 2,5 млн. воїнів-українців, серед яких було чимало розвідників.

Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі ми зобов’язані всім, що маємо сьогодні.

 

Крім сухої історичної статистики, лунали вірші про війну, демонструвались емоційні відео. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Додаткова інформація