Помилка
  • JUser::_load: не можу завантажити користувача з ID: 61

Тренінг «Абетка медіаосвіти для людей поважного віку»

10 серпня на базі книгозбірні пройшов тренінг «Абетка медіаосвіти для людей поважного віку», організований в рамках проекту «Освіта протягом всього життя. Медійна грамотність для людей поважного віку». Цей проект реалізується за підтримки «Представництва німецької (неурядової) організації Німецьке об'єднання народних університетів» (DVV International). Модератори тренінгу Любов Фрадинська, головний бібліотекар відділу культури та мистецтв обласної бібліотеки для юнацтва та Катерина Мельник, представник ГО «Центру освіти «Університет третього віку» навчали абетці медіаосвіти.

Серед 16 присутніх,  більшість жінок та 2 чоловіки,  були і переселенці зі східних областей та Криму, всі вони в минулому працювали в різних сферах, а нині активно цікавляться суспільно-політичним життям. Для цієї категорії  вкрай важливо знати та вміти критично ставитись та правильно аналізувати той потік інформації, які в реаліях ми називаємо: лавиноподібне збільшення інформації, епоха «інформаційного вибуху», інформаційне суспільство.

Під час тренінгу учасники навчалися яким чином: протистояти інформаційним атакам та регулювати інформаційні потоки; виділяти деякі психологічні аспекти пропаганди і соціальної реклами: переконання, навіювання, зараження, наслідування, що є наслідком маніпуляції масовою свідомістю; опановувати навичками аналізу текстів з проблем інформаційного протиборства, складання текстів у жанрі соціального піару, здатністю до критики і самокритики, роботі в колективі; визначати як застосовувати навички критичного мислення при роботі з інформацією.

Тренінг показав, що на питання як отримати і де знайти важливу для нас інформацію, і переконав, що важливо звертатись до достовірних і перевірених джерел. Насамперед і, особливо, у книгах. Різні каталоги в бібліотеках і книгарнях допоможуть у пошуку книг на будь-яку тему. Джерелом є і засоби масової інформації: преса, радіо, телебачення тощо. Різноманітні відомості містять архіви, де зберігаються безліч оригіналів різних документів. З кожним роком зростає значення Інтернету як джерела інформації. Нерідко безцінним джерелом інформації може бути інша людина. Важливою гарантією отримання потрібної відповіді є правильно сформульоване питання.

Отримана або знайдена інформація з будь-якого джерела повинна володіти важливими для її споживача властивостями: достовірність, повнота, актуальність (своєчасність), корисність та об’єктивність. 

Учасники тренінгу та організатори висловили надію та сподівання, що такі зустрічі лише є початком в інформаційній освіті, адже нині так важливо бути поінформованим та освіченим незалежно скільки тобі: 18 чи 60+.

Додаткова інформація