Зустріч «Як святкують Великдень в Німеччині» продовжила тиждень національних спільнот у бібліотеці

 

У нашій бібліотеці продовжується тиждень національних спільнот Волині. 17 квітня разом з ГО «Товариство німців Волині» відбулась зустріч на тему «Як святкують Великдень в Німеччині». Щоб наблизити молодь до історії народу, представники якого живуть поряд з нами, ми розкриваємо його традиції та культурні надбання.

Чимало постатей німецького походження, які проживали на нашій території, прославили свою малу батьківщину, здобули світову славу. Серед них відомі імена та особистості з політичним досвідом, яскравим талантом. Під час відеопрезентації ведуча заходу детально ознайомила з особистістю барона Федора Штейнгеля – дипломата, депутата І Державної думи Російської імперії, члена ТУП, Генерального секретаря торгівлі й промисловості Центральної Ради, посла Української Держави у Берліні, засновника Городоцького музею (Рівненщина) першого світського музею на Волині й сільського в Україні.

Напередодні Великодня, коли весь світ відзначатиме день Христового Воскресіння, почули, як громада німців відзначає це свято. У Німеччині Великдень вважається одним із основних християнських свят поруч із Різдвом. Присутні, а це в основному нащадки німців, розповідали історію появи своїх предків на теренах нинішньої України і в нашому краї.

 

Цікаво, що зайці, яйця та ягня – це ті символи, що в Німеччині супроводжують Великдень. Декоративні, шоколадні або справжні – їх можна побачити всюди: ними прикрашають вітрини крамниць, кущі в садках, а також святковий стіл. У ці дні німецькі крамниці буквально завалені найрізноманітнішими цукерками у формі яєць та шоколадними зайцями. За традицією зайці на Великдень ховають яйця й подарунки, на пошук яких потім вирушає малеча. Чому саме зайці? Кажуть, що першими таку традицію запровадили протестантські постачальники яєць. На Великдень вони також дарували яйця, але відкидали католицький звичай посту й освячення крашанок. Аби якось дистанціюватися від католиків, протестанти й вирішили, так би мовити, «доручити» ховання яєць зайцям.

Безпосереднє спілкування з Ольгою Тибор, головою, Дмитром Гегером та іншими членами «Товариства німців Волині», відкрило прекрасні традиції, які постійно передаються в їхніх родинах, звучали пасхальні пісні для дорослих та дітей німецькою мовою, знайомились із знаками та символами, які цей народ вкладає в час Пасхи. Розповідали особливості відправлення служби у кірхах, та відмінності пасхальної трапези між німцями і слов’янами.

Знання культур та спілкування різних національних спільнот збагачує нас духовно, морально та сприяє зближенню культур.

Ми всі знаходимось в очікуванні світлого і духовного свята, яке щороку об’єднує сотні людей по всьому світу.Тож всім віри, надії напередодні Христового Воскресіння.

 

Додаткова інформація