Світ – це бібліотека або «Екслібрис…» для шкільних бібліотекарів

28-30 листопада на базі Волинської обласної бібліотеки для юнацтва навчалися шкільні бібліотекарі, слухачі курсів Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти (ВІППО). В рамках ХV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA вони переглянули фільм живого класика Фредеріка Вайсмана «Екслібрис. Нью-Йоркська публічна бібліотека». Ця картина брала участь в конкурсній програмі 74-го Венеціанського кінофестивалю, де була відзначена призом ФІПРЕССІ і Fair Play Cinema Award. Вона також демонструвалася на фестивалях в Торонто, Нью-Йорку, Цюріху, Лондоні і Пусані. Бібліотека показана величезним організмом, в якому відображається все різноманіття нашого строкатого світу. Кожен в цьому місці отримує можливість знайти і проявити себе. Показ картини відбувся завдяки сприянню координаторки проекту Богдани Стельмах.

Провести паралелі з процесом трансформації діяльності бібліотек в Україні допомогла експерт Тетяна Пилипець. Директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука, модератор чисельних міських та загальноукраїнських свят і фестивалів, культурменеджер, тренер за тематикою професійного вигорання бібліотекарів – ось далеко неповний перелік посад та визначень, які характеризують цю цікаву, чарівну та розумну пані. Вона поділилась досвідом впровадження багатьох проектів з метою активізації читання молоді, утвердження своєї книгозбірні, як важливого культурного об’єкта Львова. Проведений тренінг дозволив бібліотекарям  окреслити сферу впливу своєї книгозбірні та визначити пріоритети у діяльності.

Змістовні консультації ведучих спеціалістів Волинської обласної бібліотеки для юнацтва, перегляд фільму, розмова з харизматичною гостею дозволила усвідомити: «Якщо кілька століть тому світ був театром, то сьогодні – в інформаційну епоху – він став базою даних, або просто –бібліотекою. І якою вона буде – залежить від нас».

Більше фото: тут.

Додаткова інформація