Виставка-презентація «Ляльковий Диво-Світ» у бібліотеці

14 cічня у бібліотеці відбулося відкриття виставки «Ляльковий Диво-Світ», організованої спільно з ГО «Волинський оберіг». Автор ідеї проєкту Юлія Богданова, за участі майстрів народної творчості Галини Демчук та Мирослави Горохоль.

Майстрині розповіли присутнім про історії створення своїх ляльок у різних видах техніки: орігамі, ляльки-мотанки, текстильні та інтер’єрні, а також ляльок, зроблених з сухої трави. Вважалося, що в давнину кожна дівчинка повинна була вміти робити ляльку-мотанку. До цього ставилися так само відповідально, як і до вишивання шлюбного рушника. Лялька, як дитяча іграшка і оберіг родини та роду, як могутній магічний талісман і символ зв'язку між поколіннями, відома в багатьох традиційних культурах Землі. Такі ляльки можна знайти в будь-якій країні. Ляльки різних народів відрізняються зовні і матеріалом, з якого зроблені.

Українська народна іграшка є одним з найдавніших видів декоративного мистецтва, що належить до унікальних явищ культури, а народна лялька – яскравий своєрідний вид народної спадщини, що має глибокі, багаті традиції.

В українців народні ляльки змінювались упродовж століть, але в них збереглися основні традиції символічного мислення народу, його світосприйняття, душа та уявлення про життя. Існували ляльки-обереги, ляльки на хворобу, врожай, погоду, свята. Ляльку вважали оберегом дитини.

Майстрині наголосили, що підбираючи тканини і нитки для майбутньої ляльки, враховували символічний сенс кожного кольору: білий – символ невинності, чистоти і радості; червоний – сонце, вогонь, гаряча кров, символ родючості; жовтий – тепло, дитинство і т.д.

Присутні на заході учні гімназії №4 та читачі, які прийшли побачити та помилуватися такими красивими лялечками-оберегами, змогли придбати вироби, які особливо сподобалися. Приємно, що на завершення зустрічі народні майстрині закликали творити красу разом, адже ляльки служать не тільки як гарний декор, який приносить тепло і гармонію, а також як сильний оберіг і символ любові та благополуччя.

Організатори виставки напередодні долучили учнів спеціалізованої школи №1 та гімназії №4 взяти участь у конкурсі «Казкові історії», в яких потрібно було скласти та намалювати історію своєї улюбленої іграшки. Директорка бібліотеки Алла Єфремова привітала присутніх з відкриттям виставки, а також відзначила дипломами переможців. Висловила особливу подяку, а також вручила дипломи майстрам народної творчості, які творять такі прекрасні витвори мистецтва. Виставка діятиме до 25 січня.

Додаткова інформація